Test
NÄSSJÖ KOMMUN
Close Google

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate NÄSSJÖ LÄRCENTER

Johanna gör LIA på WSP

Johanna Moberg är ute på sin tredje LIA-period sedan hon i december 2016 började studera yrkeshögskoleprogrammet Projektledare – Infrastruktur på Nässjöakademin. Första LIA-perioden med inriktning kommunikation valde hon att göra på Trafikverkets huvudkontor i Solna. Nu fokuserar hon på arbetsmiljö på konsultföretaget WSP som jobbar med hållbar samhällsplanering.

Johanna gör LIA på WSP

Varför valde du att göra din LIA på WSP?

Jag hade redan gjort LIA på Trafikverket som främst är på beställarsidan och ville testa på hur det är att sitta som konsult för att känna vad som passar mig bäst. Beställarsidan är rolig med mycket planering men processen är ganska långsam. På konsultsidan händer det mycket på kort tid och det känns som det blir mer gjort vilket nog passar mig mer.

Jag tycker att det är kul med samhällsplanering och tycker det är intressant att fundera på hur människor vill bo om fem-tio år och vilka resurser som behövs. Hur bygger man redan nu för att bygga för framtiden? För mig är det viktigt att tänka hållbart. Just WSP är ett stort företag som utvecklas snabbt och har ett framåtdriv när det gäller att ta hänsyn till både hållbarhet och miljö. Det passar mig bra som vill vara med och påverka samhällsbyggnaden framåt och skapa ett hållbart samhälle.

Vad gör du på din LIA?

Den här utbildningen behöver inte betyda att man går runt med en bygghjälm vid ett vägbygge eller järnvägspår, även om det är väldigt vanligt. Man kan även som jag gör sitta vid ett skrivbord och planera. Just nu sitter jag med kalkylering, räknar ekonomi i stora projekt. Uppgifterna på min LIA har varit väldigt varierade och jag sitter också och gör en förstudierapport av optimering av omklädningsrum på Motala lasarett för att minska ställtiden för transport och tvätt. Det har varit lite detektivarbete att sköta ett eget uppdrag och jag har behövt söka hjälp för att hitta info som jag behöver. Men det tycker jag är själva kärnan i att vara projektledare.

Jag tycker att jag har blivit en del av arbetsplatsen och har lärt mig jättemycket.

Har du haft nytta av dina kunskaper från skolan under din LIA?

Absolut! Och nu inser jag hur och varför jag behöver den teoretiska kunskapen. LIA:n hjälper verkligen till med att sätta saker i sitt sammanhang. Jag är taggad för att börja skolan igen efter den här LIA-perioden och lära mig ännu mer. Nästa kurs, entreprenadjuridik, känns kul och är nog en saftig bit att sätta tänderna i. Ämnet verkar vara en hörnsten och ge mig efterfrågad kunskap som jag har nytta av i mitt yrke.

Nu när du varit ute på LIA i flera veckor, hur upplever du att efterfrågan på projektledare inom infrastruktur ser ut?

Jag märker att efterfrågan på utbildade projektledare är stor och många är nyfikna på min utbildning. Jag ser inte att det skulle vara några problem att få jobb.

LIA:n är ett bra sätt att känna efter om man har hamnat i rätt yrke och samtidigt träffa potentiella arbetsgivare. Vi har ju flera LIA-perioder under utbildningens gång och därmed chans att testa olika ställen. Jag har valt att göra min LIA på olika företag för att se vad som passar mig bäst. LIA:n har gett mig ett kvitto på att jag har valt rätt.
© 2018 nassjo.se | producerad av webbyrå zwebb | drivs av ezpublish™ | redigera

Nässjö lärcenter, 571 80 Nässjö TEL: 0380-517250/70 E-post: