Test
NÄSSJÖ KOMMUN
Close Google

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate NÄSSJÖ LÄRCENTER

Hem / Nyheter / Specialister på ombyggnad och renovering får jobb

Specialister på ombyggnad och renovering får jobb

Examensdag för de studerande på Hållbar ombyggnad och renovering. Visning av projektarbetet på examensdagen. Renovering av en lägenhet var klassens examensarbete. Klassen avtackas på examensdagen.

Efter 1,5 år på yh-utbildningen Hållbar ombyggnad och renovering var det så dags för examen. Och nästan alla studerande som nu lämnar utbildningen går direkt vidare till jobb inom byggbranschen.

Ett och ett halvt år går fort, det var alla studerande överens om på examensdagen. Speciellt när dagarna är fyllda av byggprojekt och renovering.

Under utbildningen har klassen gjort små och stora projekt och det som kom att bli examensprojektet var en byggnad som renoverats för ideell förening i centrala Nässjö. Den visades upp på examensdagen och här har de jobbat sedan i september.

- Hela byggnaden har renoverats, berättar Dennis Johansson som är lärare på utbildningen. Bland annat ha de byggt brandceller men även renoverat golv, tak och kök.

Renovering av rivningshotad tvåa

En annan större renovering som klassen har ägnat sig åt är en tvårumslägenhet i ett flerbostadshus i Nässjö, byggt någon gång under femtiotalet. Huset skulle rivas och en av lägenheterna blev fram till dess utbildningens fältstation. De studerande hade här möjlighet att själva fundera över planlösning, materialval, ekonomiskt smarta lösningar och vilka kvaliteter som kunde tillföras för att göra bostaden attraktiv. Slutresultatet blev så bra att fastighetsbolaget inte bara hyrde ut lägenheten, utan omprövade hela rivningsbeslutet.

Internationell kurs utomlands

Utbildningen innehåller även en internationellt inriktad kurs och denna gång bar det av till Litauen. I Baltikum installerade de en ventilationsanläggning i ett barnhem och restaurerade ett palats som ägs av staten. Under kursen lärde sig de studerande att söka lösningar med hjälp av sin fantasi, eget kunnande och nya kontakter.

Enda utbildningen i sitt slag i Sverige

Utbildningen är den enda yrkeshögskoleutbildningen i landet inom hållbar renovering och ombyggnad. Den leder till en yrkeshögskoleexamen och ger de kunskaper som behövs för att kunna bygga om och renovera hus på ett energieffektivt och miljövänligt sätt. Den 16 januari börjar en ny omgång och fortfarande kan du ansöka till den i länken. Läs mer om Hållbar ombyggnad och renovering.
© 2018 nassjo.se | producerad av webbyrå zwebb | drivs av ezpublish™ | redigera

Nässjö lärcenter, 571 80 Nässjö TEL: 0380-517250/70 E-post: